FNV-leden stemmen voor acties bij Tata Steel in 2020

De leden van de FNV hebben op donderdag 4 juni 2020 unaniem voor acties gestemd bij metaalproducent Tata Steel. De stemming vond plaats tijdens een drive-inbijeenkomst in Beverwijk. De leden konden vanuit hun auto stemmen voor acties of niet. FNV Metaal-bestuurder Roel Berghuis heeft aan NU.nl bekend gemaakt dat er ongeveer 1000 leden aanwezig waren. Daarvan moest in ieder geval drie kwart voor acties stemmen om deze te laten plaatsvinden.

De leden hebben massaal voor acties gestemd. Een groot deel van het personeel van Tata Steel is bezorgd over de toekomst van het bedrijf in Nederland en het behoud van banen. Directeur Theo Henrar heeft onlangs bekend gemaakt dat hij moest terugtreden. Dat heeft er voor gezorgd dat veel medewerkers ongerust zijn geworden. Voor hen was Henrar een belangrijke factor die opkwam voor het personeel in de Tata Steel fabriek in IJmuiden. Er werd een ultimatum aan het bestuur van Tata Steel voorgelegd vanuit de vakbonden.

In dit ultimatum staat onder andere dat de vakbond de garantie wil hebben voor baanbehoud bij de Nederlandse vestiging van Tata Steel. Dit ultimatum werd echter door het bestuur afgewezen afgelopen dinsdag. Het bestuur wil van de vakbond begrip voor de bezuinigingen. Een reductie in het aantal FTE’s zijn niet uit te sluiten volgens het bestuur van Tata Steel. De vakbonden willen doormiddel van acties duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met de zienswijze van het bestuur van Tata Steel.