SCP: platformwerk biedt in 2021 meer voordelen dan nadelen voor platformwerkers

Op donderdag 14 januari 2021 heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar platformwerk in Nederland. Er zijn in Nederland namelijk verschillende werknemers in dienst bij online platformen. Hierbij kun je denken aan werkgevers zoals Deliveroo, Uber en Werkspot. Werknemers die voor deze werkgevers werken worden in de praktijk vaak uiterst flexibel ingezet. Dat heeft natuurlijk veel nadelen maar de voordelen zouden zwaarder wegen dan de nadelen. Dat heeft in ieder geval het Sociaal en Cultureel Planbureau in haar onderzoek geconstateerd. Platformwerk zorgt er namelijk voor dat er extra werk kan worden gedaan naast bijvoorbeeld een studie of andere werkzaamheden. Het zorgt dus voor extra inkomsten. Wel is duidelijk dat de voordelen en nadelen voor verschillende groepen anders uitpakken in de praktijk. Doormiddel van platformwerk kunnen mensen klussen of kleine projecten uitvoeren op verschillende momenten. Hierbij kun je ook denken aan het bezorgen van maaltijden en pakketten.

Platformwerk ik flexibel

Vaak kunnen mensen platformwerk aannemen wanneer het hen uitkomt. Platformwerk is populair onder studenten maar ook bij mensen die een migratieachtergrond hebben of andere groepen die het in de traditionele economie moeilijk hebben om een baan te vinden. De flexibiliteit die mensen ervaren wordt als een positief aspect beschouwd. Men kan op een werkplatform zelf bepalen of men een bepaalde klus wil aannemen of niet. Men kan zichzelf actief of inactief melden op een platform. Daarnaast wordt veel vrijheid ervaren omdat men vaak niet onder direct toezicht van een leidinggevende werkt en de werkzaamheden thuis of onderweg kan uitvoeren.

Nadelen platformwerk

Nadelen zijn er echter ook. Platformwerk betaald meestal weinig. Vooral wanneer men al een baan heeft wordt het platformwerk extra zwaar belast. Men kan namelijk maar bij een werkgever de loonheffingskorting toepassen. Bij de andere werkgever zal men de volledige loonheffing moeten betalen. Daardoor blijft er in de praktijk weinig over van de verdiensten van platformwerk wanneer men dit als extra baan naast een andere baan uitvoert. Daarnaast kunnen ook de arbeidsvoorwaarden en de werkzaamheden snel veranderen in platformwerk. Dat kan onzekerheden met zich meebrengen voor de platformwerker.