Romeinse woonwijk ontdekt in Franse stad Vienne

De woningbouw is een sector die eigenlijk al zo oud is als de mens bestaat. Al sinds de schepping van de mens zijn er verschillende soorten eenvoudige woningen en nederzettingen ontstaan. De Romeinen hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van woningen en zogenoemde villa’s. Af en toe worden er restanten ontdekt uit de Romeinse tijd. Zo is op een bouwplaats in de Franse stad Vienne een volledige wijk uit de Romeinse tijd ontdekt.

Volgens de archeologen die de Romeinse woningen onderzoeken stond een groot deel van de inboedel nog in de woningen. De oorspronkelijke bewoners zouden zijn vertrokken wegens het uitbreken van een grote brand. Een groot deel van de objecten zijn echter in goede staat gebleven. De archeologen spreken van een ‘mini-Pompeï’. Daarmee verwijzen ze naar de Romeinse stad die in het jaar 79 plotseling werd bedolven onder as na een vulkaanuitbarsting.

Door het Franse ministerie van Cultuur werd gesproken over een oppervlakte van zevenduizend vierkante meter aan luxueuze huizen en openbare gebouwen. Er zijn onder andere een fontein opgegraven en delen van huizen. Veel van de objecten en fundamenten zijn rijkelijk versierd met verschillende afbeeldingen van Romeinse goden. Daarnaast zijn er marmeren tegels en mozaïeken aangebracht. Een gedeelte van de vondst is meegenomen voor restauratie. Als de stukken zijn gerestaureerd zullen ze worden tentoongesteld in het Gallo-Romeins museum in Vienne in 2019.