Invoering Franse techtaks of digitaks is een feit in juli 2019

In juli 2019 heeft de Franse regering een wet ondertekend waarmee grote techbedrijven worden gedwongen om belasting te betalen over de inkomsten die ze in Frankrijk generen. Grote techbedrijven zoals Google en Facebook moeten drie procent belasting gaan betalen over het geld dat ze de komende tijd verdienen in Frankrijk.

In totaal zal de wet van toepassing zijn op ongeveer dertig bedrijven. Die bedrijven worden aangemerkt door de Franse regering als grote technbedrijven oftewel techgiganten. De eerder genoemde Google en Facebook zijn hier bekende voorbeelden van. Ook Appel, Facebook en Amazon worden tot de techgiganten gerekend. Uber, Airbnb, Microsoft, Booking.com en Instagram zullen eveneens onder het nieuwe belastingregime van Frankrijk vallen. Frankrijk heeft bepaald dat alleen bedrijven die ieder jaar meer dan 750 miljoen euro omzetten, waarvan ten minste 25 miljoen in Frankrijk, een belasting moeten betalen van drie procent aan de Franse overheid.

De digitaks zal ook voor een deel met terugwerkende kracht worden ingevoerd. De Franse digitaks of techtaks wekt de interesse van de Amerikaanse overheid. Er zijn namelijk verschillende Amerikaanse bedrijven die onder de techgiganten vallen die worden belast. De Amerikaanse overheid overweegt tegenmaatregelen te nemen tegen Franse bedrijven.