Repsol ontdekt enorm olieveld in Alaska in 2017

Repsol is een Spaanse olieconcern dat in Alaska op zoek is geweest naar oliebronnen. Het bedrijf heeft in het Noordelijke deel van Alaska een enorm olieveld gevonden. Dit zou het grootste olieveld zijn dat in dertig jaar tijd is ontdekt op het Amerikaanse vasteland. Het zou gaan om een veld met een olievoorraad van 1,2 miljard vaten. Een vat olie heeft een inhoud van 159 liter. Het zou gaan om zogenaamde winbare olie. Dit is olie die daadwerkelijk met de juiste boorinstallatie gewonnen kan worden.

Olievelden in Alaska
Repsol heeft op basis van een aantal nieuwe testboringen de omvang van het olieveld in kaart gebracht. Op de North Slope van Alaska gaat de olieproductie al langere tijd omlaag. De vondst van het olieveld is daardoor goed nieuws voor de lokale olie-industrie. Een stijging in de olieproductie zorgt voor een toename in de werkgelegenheid en daardoor zal de lokale arbeidsmarkt weer gaan aantrekken. De ontdekking van het olieveld is een tweede grote ontdekking op dit gebied in Alaska. In januari  had oliebedrijf ConocoPhillips ook al een melding gemaakt van een grote ontdekking in het gebied. Het Spaanse olieconcern Repsol werkt bij het project samen met het bedrijf Armstrong Energy. Het is de bedoeling dat in 2021 zal worden gestart met productie van olie uit het olieveld. Uiteindelijk moeten 120.000 vaten per dag worden geproduceerd uit het olieveld.

Is er meer olie nodig op de oliemarkt?
Boringen naar olie in Alaska staan echter wel ter discussie. Alaska is een groot natuurgebied dat weliswaar ruig is maar ook kwetsbaar voor milieurampen. Daardoor zijn veel natuurorganisaties bezorgd over de toename van de activiteiten op het gebied van het winnen van olie in Alaska. In ieder geval is het winnen van extra olie niet nodig gezien de oliemarkt. Daar is al geruime tijd sprake van een overaanbod aan olie. De OPEC heeft haar olieproductie bevroren maar Amerika wint meer schalie-olie en daardoor neemt het totale aanbod van olie op de markt onvoldoende af om de olieprijs te laten stijgen. Door nog meer olie te gaan winnen zal de olieprijs alleen maar verder omlaag gaan maar misschien is dat de strategie ook van Amerika.