Recreatiebouwprojecten aan Nederlandse kust in 2018

Nederland blijkt weer populairder te worden als vakantieland onder Nederlanders. Het publiek verandert echter de komende tijd wel. Inmiddels veranderen veel campings in grote kustparken met grote vakantiewoningen die te vergelijken zijn met echte villa. Oude vakantieparken worden opgekocht door projectontwikkelaars die ze met veel geld ombouwen tot luxe oorden. Dat zorgt er voor dat veel vakantieparken worden opgeknapt. Dat is een belangrijk pluspunt maar een nadeel is het feit dat veel projectontwikkelaars de vakantieparken willen uitbreiden ten koste van de natuur die vaak dicht bij de camping aanwezig is.

Vakantiemakelaar
Frank de Groot de directeur van de Vakantiemakelaar geeft aan dat in heel Nederland gedateerde locaties met campings, oude huisjes en chalets worden opgekocht en volgebouwd. Dit gebeurd niet alleen in de provincie n Zeeland, maar aan de hele Noordzeekust. Inmiddels zijn camping Het Helmgat in Bloemendaal, Ambousen op Ameland en De Branding in Zandvoort opgekocht door projectontwikkelaar Qurios. Op dit moment zijn op het voormalige campingterrein De Branding honderd huisjes in aanbouw.

Tiny Home
De Groot geeft aan dat veel vakantieparken wel “onderscheidend” willen worden en blijven. Daarom is er sprake van een toename van bijzondere accommodaties zoals luxe wellnessvilla’s. Daarnaast worden ook andere bijzondere vakantiewoningen gebouwd zoals boomhutten. Verder worden ook zelfvoorzienende tiny houses op bouwprojecten neergezet. Een Tiny House of Tiny Home is natuurlijk, hip en zelfs volledig zelfvoorzienend. Een Tiny Home is een biobased en circulair gebouwde eco-lodge midden in de natuur. Dat neemt niet weg dat ze wel in de natuur worden neergezet ookal is de belasting van de natuur beperkt.