Recordvlucht van ruim 4 uur gemaakt met drone in december 2017

Het Portugese bedrijf Quaternium Technologies is er in geslaagd om een drone vier uur en veertig minuten achter elkaar te laten vliegen. Dit is een nieuw duurrecord op het gebied van dronevluchten. Het bericht werd donderdag 28 december 2017 bekend gemaakt door Dronewatch. De recordvlucht werd echter zondag al behaald.

Het type drone waarmee de vlucht werd gemaakt is afkomstig van het bedrijf Quaternium Technologies. Dit bedrijf heeft de drone de naam HYBRiX gegeven. Deze drone wekte de benodigde elektrische energie voor de dronevlucht op doormiddel van  een tweecilinder verbrandingsmotor. In de verbrandingsmotor wordt brandstof verbrand om voldoende energie te realiseren. Deze energie zorgt er voor dat de accu van de drone voortdurend opgeladen kan worden. Zo kan de drone langer vliegen.

Het gebruik van een verbrandingsmotor voor het opladen van de accu van de drone werd al bedacht in 2014. In het jaar daarop werd al een eerste prototype op basis van dit principe gebouwd. Het ontwikkelen van de drone werd onder andere gefinancierd door geld uit Europa. Er werd Europees subsidiegeld beschikbaar gesteld voor deze innovatieve ontwikkeling.

Technische specificaties van de HYBRiX
De HYBRiX heeft een gewicht van 13,5 kilogram en kan een lading van maximaal 2,5 kilogram vervoeren in de lucht. Gemiddeld heeft de drone een snelheid van 50 kilometer per uur. De HYBRiX kan echter een topsnelheid van 80 kilometer per uur behalen. Volgens Quaternium Technologies is de drone vooral geschikt voor het uitvoeren van langdurige inspectievluchten. Daarnaast kan de HYBRiX ook worden gebruikt ter observatie vanuit de lucht en voor assistentie tijdens calamiteiten.