Record banengroei in tweede kwartaal 2017 aldus CBS

In het tweede kwartaal van 2017 zijn er in Nederland flink wat banen bijgekomen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Nederland 51.000 banen bijgekomen. Ook ten opzichte van 2016 zijn de banen in Nederland fors gegroeid. In vergelijking tot het tweede kwartaal van 2016 is het aantal banen in hetzelfde kwartaal van 2017 toegenomen met 199.000. dit bericht werd woensdag 16 augustus 2017 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Record banengroei
Deze banengroei is op het hoogste niveau sinds het jaar 2008. Inmiddels heeft Nederland nu drie jaren achterelkaar te maken met een banengroei. In 2007 vond de grootste banengroei plaats. In dat jaar liep de banengroei op tot in totaal 335.000.

Zelfstandigen en werknemers
In het tweede kwartaal van 2017 kwamen er vijftigduizend banen voor werknemers bij. In totaal kwam het aantal banen daardoor op meer dan acht miljoen. Dit is het hoogste aantal banen die ooit in Nederland is gemeten. Naast het aantal banen voor werknemers nam ook de werkgelegenheid toe voor zelfstandigen. In totaal kwam het aantal banen voor zelfstandigen uit op twee miljoen.

Uitzendbureaus
De groei in banen nam toe in vrijwel alle bedrijfstakken. Ongeveer vijftig procent van de banengroei op de arbeidsmarkt in de afgelopen drie jaar kwam door uitzendbureaus. Ook het afgelopen kwartaal waren uitzendbureaus verantwoordelijk voor de grootste toename in het aantal banen. In de uitzendbranche nam het aantal banen namelijk toe met twintigduizend.