Banengroei in kwartaal drie 2017

In het derde kwartaal van 2017 zijn er in Nederland opnieuw meer banen bij gekomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat het aantal banen dat aanwezig is op de Nederlandse arbeidsmarkt wederom op een recordhoogte is gekomen. In het derde kwartaal van 2017 kwamen er volgens het CBS 51.000 banen bij. Dit betekend dat er op dit moment 10,2 miljoen banen aanwezig zijn op de arbeidsmarkt waarvan het overgrote deel uiteraard is vervuld. Toch neemt ook het aantal openstaande vacatures toe. Het CBS sprak dinsdag 14 november 2017 over een lichte toename in het aantal vacatures.

Werkloosheid gedaald
De werkloosheid daalde in Nederland in het derde kwartaal naar ongeveer 4,7 procent. Dat betekend dat er voor iedere vacature nu gemiddeld twee werklozen beschikbaar zijn. Toch sluit de arbeidsmarkt en de vacatures die daarin aanwezig zijn niet altijd aan op het aanbod aan werklozen. Er worden namelijk veel specialisten gevraagd in bijvoorbeeld de techniek. Ook in de bouw worden steeds meer mensen gevraagd. Alleen het bezit van een basis VCA of een VCA VOL is vaak wel vereist in de openstaande vacatures. Verder moet men ook over technische diploma’s beschikken of werkervaring hebben in de techniek.

Wegens de krapte aan personeel zijn veel bedrijven bereid om toch hun eisen en wensen in de vacatureteksten te versoepelen. Ook uitzendbureaus gaan steeds creatiever om met de vacatures die ze van hun opdrachtgevers ontvangen. Doormiddel van opleidingen en trainingen worden werklozen op een gewenst niveau gebracht waardoor ze als uitzendkracht of flexwerker aan de slag kunnen gaan. Juist voor flexwerkers zoals uitzendkrachten ontstaan er steeds meer uitzendbanen en andere flexibele dienstverbanden.