De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie blijft maar stijgen. In de maand december van afgelopen jaar lag de gemiddelde dagproductie ongeveer 5,2 procent hoger dan in dezelfde maand in 2016. De productiestijging valt wel iets lager uit dan de stijging die werd genoteerd over de maand november. Het is inmiddels al het tweede jaar dat de industrie in Nederland meer produceert dan de dezelfde periode een jaar daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide vooral de productie in de industrie die gericht is op de ontwikkeling en bouw van machines het sterkst in de maand december. Naast de machine-industrie maakte ook de transportmiddelenindustrie een groei door. Ook de farmaceutische industrie, de rubberindustrie en de kunststofindustrie lieten goede groeicijfers zien.
Werkgelegenheid in de techniek
De metaalproductenindustrie groeide ook sterker dan de gemiddelde groei in de industrie. Dat blijkt ook uit het aantal vacatures dat in de metaalsector is ontstaan. Er werden in de loop van 2017 steeds meer samenstellers, lassers en verspaners gevraagd. Ook vacatures voor plaatbewerkers, zoals kanters, zetters en plaatsnijders werden door bedrijven open gezet. Technische uitzendbureaus merkten ook dat dat er meer productie werd gedraaid in de machinebouw. Zo werden er meer monteurs gevraagd en was er veel vraag naar kandidaten met een mechatronica achtergrond.
Vacatureaanbod technische uitzendbureaus
Een technisch uitzendbureau in Nederland heeft in 2017 goed kunnen merken dat er zowel in de bouwproductenindustrie meer vraag was naar personeel maar ook in overige industrieën. De vraag naar personeel nam toe in de metaalsector en de machinebouw. Het grote probleem is echter dat veel vacatures in de industrie niet ingevuld kunnen worden wegens een tekort aan technisch personeel.
Onderhoudsmonteurs die productiemachines onderhouden en repareren worden bijvoorbeeld in alle industrieën gevraagd maar zijn in de praktijk niet of nauwelijks te vinden op de arbeidsmarkt. Voor uitzendbureaus betekend dit dat er meer gezocht moet worden in hun eigen bestanden naar geschikte kandidaten. Daarnaast zijn steeds meer uitzendbureaus bezig met het opleiden van uitzendkrachten tot vakspecialisten. Op die manier vervult een technisch uitzendbureau een belangrijke rol op de arbeidsmarkt. Structurele personeelstekorten in de industrie kunnen worden aangepakt door de bestaande werkloosheid om te zetten in arbeidspotentieel voor de techniek en industrie.