Rabobank: huizenprijzen stijgen gemiddeld 8 procent in 2018

De woningmarkt in Nederland is nog volop in ontwikkeling. Dat zorgt er voor dat ook de prijs van woningen in ontwikkeling is. De vraag naar woningen in Nederland is aanwezig. Echter is er een groot verschil in de vraag naar woningen in grote steden en kleine dorpen op het platteland. Zo is de vraag naar woningen in Amersterdam en Utrecht enorm groot terwijl in kleine dorpen nauwelijks meer vraag naar woningen kan zijn. Economen van Rabobank hebben een analyse over de Nederlandse woningmarkt uitgevoerd. Hieruit komt onder andere naar voren dat de Rabobank dit jaar verwacht dat de woningprijs verder zal stijgen.

Woningprijs omhoog
De bank verwacht een gemiddelde stijging van acht procent voor de woningen in Nederland. Het afgelopen jaar steeg de prijs van koopwoningen al met 7,6 procent. Deze prijsstijging zal echter worden overtroffen in het komende jaar. Dan zal er nog een prijsstijging komen van ongeveer 8 procent aldus de Rabobank. Ook in 2019 zullen de prijzen die voor woningen worden betaald volgens de Rabobank gaan stijgen. In dat jaar wordt een prijsstijging van 7 procent verwacht. Over twee jaar zal de prijs van een gemiddelde woning in Nederland boven de 300.000 euro uitkomen. Dat is een behoorlijk bedrag voor bijvoorbeeld starters op de woningmarkt. Voor veel starters die een woning willen kopen betekent dit of een hoge hypotheek of nog even wachten. De Rabobank geeft aan dat er een risico bestaat dat starters een te grote hypotheekschuld aangaan om toch maar een huis te kunnen komen.

Woningmarktontwikkeling in regio’s
De woningmarkt in de Randstad is behoorlijk oververhit. De vraag naar woningen is enorm maar het aanbod aan woningen is laag. Daarnaast staan huizen in de drukke steden van de Randstad maar heel kort te koop. Dat zorgt er voor dat er een ware heksenjacht is op koopwoningen wat de prijs enorm kan opdrijven. Om die reden werden er in 2017 vooral buiten de Randstad fors meer woningen verkocht dan een jaar eerder. in 2017 werden in totaal ongeveer 242.000 huizen verkocht. Dat is al behoorlijk wat meer dan 2016 toen 215.000 huizen van eigenaar wisselden.