Productie Nederlandse industrie stijgt in april 2017

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie is in de maand april gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2016. In totaal komt de stijging uit op 2,4 procent volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS maakte deze cijfers vrijdag 9 juni 2017 bekend.

De stijging valt lager uit dan de stijging in de gemiddelde dagproductie van de maand maart 2017. Het CBS geeft daarbij wel aan dat de tendens de afgelopen tijd positief is als men kijkt naar de dagproductie van de industrie. Ruim anderhalf jaar heeft de Nederlandse industrie meer geproduceerd per dag dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Machine-industrie
In verschillende industrie├źn nam de productie toe. Daarbij viel vooral de machine-industrie in positieve mate op. In deze productiesector nam de productie toe met ruim 18 procent. De productie van de machine-industrie steeg daarmee het hardste ten opzichte van alle andere productiesectoren in Nederland. Naast de machine-industrie ging het ook goed met de productie van transportmiddelen. Ook de rubberindustrie en de kunstindustrie deed het beter dan gemiddeld. De chemische industrie deed het eveneens goed.

Metaalproductenindustrie
Er zijn echter ook sectoren die in april 2017 minder productie draaiden dan in de maand april van 2016. De farmaceutische industrie produceerde bijvoorbeeld minder. Ook de elektrische apparatenbouw deed het in april 2017 minder dan april vorig jaar. Verder was deze tendens ook merkbaar bij de metaalproductenindustrie. Er werden dus minder producten gemaakt in de metaalsector. Toch werd er wel meer personeel gevraagd in de metaal en techniek. Dit blijkt uit de toename in het aantal vacatures in de metaalproductenindustrie.