Prijs van zes kankermedicijnen met ruim 70 procent omlaag vanaf 2021

De Europese Commissie (EC) heeft woensdag 10 februari 2021 goedkeurig gegeven voor het verlagen van de prijzen van zes kankermedicijnen door het farmabedrijf Aspen. Deze Zuid-Afrikaanse groep heeft de prijzen van deze medicijnen met 73 procent gereduceerd. Dat heeft er voor gezorgd dat er een einde is gekomen aan een 3,5 jaar durend onderzoek door de Europese Unie.

Onderzoek naar winst op kankermedicijnen

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager had in mei 2017 al een onderzoek naar het bedrijf Aspen gestart. Dit bedrijf heeft een belangrijke positie op de markt als het gaat om medicijnen. Er is sprake van een zogenaamde marktdominantie. Deze dominante marktpositie zorgt er voor dat het bedrijf in grote mate haar eigen prijzen bepaald. De EC heeft aangegeven dat Aspen van zes kankermedicijnen de vergunning van de productie heeft overgenomen toen het patent verliep. Vervolgens heet Aspen de kankermedicijnen met een gemiddelde winst van 300 procent hebben verkocht. Een schandalige manier om winst te maken ten kosten van kankerpatiënten. Helaas is deze misdadige werkwijze moeilijk aan te pakken.

Boete ontlopen

Toch heeft onderzoek er voor gezorgd dat de Zuid-Afrikanen uiteindelijk een boete moeten betalen tot 10 procent van hun wereldwijde omzet. Door de aanpassing in de prijzen hoopt het bedrijf deze boete te ontlopen. In 2020 had Aspen al aangeven dat ze de prijs van de medicijnen, tegen onder meer leukemie en myeloom zou willen verlagen met 73. Op die manier zal een boete mogelijk worden voorkomen. Dat neemt echter niet weg dat de misdadige werkwijze van Aspen er voor heeft gezorgd dat de afgelopen jaren veel geld werd verdient ten kosten van kankerpatiënten. Aspen lijkt nu vrijuit te gaan nu het onderzoek wordt stopgezet door de EC.

Levering garanderen

De prijsverlaging geldt voor tien jaar in alle Europese landen en zal met terugwerkende kracht worden ingevoerd vanaf 1 oktober 2019. Dat is nauwelijks een succes voor de EC. Eigenlijk zou het bedrijf de exorbitante kosten van de afgelopen jaren moeten compenseren. Aspen heeft voor de komende vijf jaar de levering van de desbetreffende medicijnen gegarandeerd. Na deze periode kan het bedrijf er voor kiezen om door te leveren van de medicijnen of een ander bedrijf de vergunning te verstrekken om de productie over te nemen.