Elektriciteitsnet Nederland wordt vanaf 2025 afhankelijker van windenergie

Vanaf het jaar 2025 zal windenergie een groot aandeel hebben in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Dat betekent ook dat Nederland vanaf dat jaar meer afhankelijk zal worden van het weer. Zowel vanuit zonlicht als vanuit windkracht zal er meer energie worden opgewekt. Daarnaast zal er ook meer energie vanuit het buitenland worden aangevoerd. Dit is naar voren gekomen uit een Leveringszekerheidrapport van netbeheerder TenneT.

Afhankelijk van het buitenland

Volgens dit rapport is de levering van stroom voor Nederland tot 2025 voornamelijk afhankelijk van de binnenlandse productie. Dat betekent dat het overgrote deel van de elektrische energie wordt geproduceerd in Nederland vanaf 2025 al er echter meer elektrische energie worden geïmporteerd uit het buitenland. Maarten Abbenhuis van TenneT geeft aan dat dit geen probleem is omdat Nederland in het verleden vaker afhankelijk is geweest van de import van energie uit het buitenland.

Weersomstandigheden

Het is echter wel zo dat ook het buitenland in grote mate afhankelijk is van de weersomstandigheden. Ook in het buitenland wordt namelijk elektrische energie opgewekt op een duurzame manier zoals windmolens en zonnepanelen. Er zijn ook duurzame methoden die minder weersafhankelijk zijn zoals watercentrales. Alleen worden die niet veel gebruikt in onze buurlanden. Onze buurlanden België en Duitsland zijn ook afhankelijk van de weersomstandigheden en deze omstandigheden zijn vergelijkbaar met die in Nederland aldus de woordvoerder van Tennet.

Meer afspraken maken met andere landen

Wanneer het dus niet waait in Nederland zal het waarschijnlijk ook niet waaien in Duitsland en België. Dat heeft dus ook gevolgen voor de energieproductie in die landen. Die productie zal dan waarschijnlijk niet veel hoger liggen als in Nederland. Daardoor kunnen de overschotten aan elektrische energie niet makkelijk getransporteerd worden naar bijvoorbeeld Nederland. Om die reden is het belangrijk dat Nederland met zoveel mogelijk landen contact heeft over het leveren van duurzame stroom. Ook met het Verenigd Koninkrijk zou contact moeten worden aangegaan over het leveren van duurzame energie. In het VK is meer kernenergie. Dat is echter geen duurzame energie maar wel een betrouwbare energiebron. Noorwegen heeft wel meer duurzame energiebronnen. Daar wordt bijvoorbeeld ook elektriciteit opgewekt vanuit waterkrachtcentrales. Daarnaast zijn de weersomstandigheden in die landen ook anders wat een voordeel kan opleveren.