Plotselinge stijging gasprijs heeft weinig invloed op energierekening in juni 2023

De gasprijs is de afgelopen tijd om verschillende redenen omhoog gegaan. Hoewel de energieprijzen nog niet zo hoog zijn als vorig jaar is wel duidelijk geworden dat de gasprijs kan stijgen in een zomerse periode. De prijsstijgingen hebben onder andere te maken met de stijgende vraag naar aardgas. Daarnaast zijn er meer landen actief op de gasmarkt. Zo wil China ook meer vloeibaar aardgas inlopen. Dat maakt dat de vraag naar lng stijgt.

Het aanbod aan lng neemt echter tijdelijk af omdat in Noorwegen sprake is van onderhoud aan een installatie. Dit onderhoud duurde iets langer dan verwacht. De energieprijzen zijn daardoor iets omhoog gegaan. Toch zal dit waarschijnlijk niet direct gevolgen hebben voor de meeste mensen hun energierekening. Dat komt omdat veel consumenten hun energieprijzen hebben vastgezet. Daarnaast zijn er ook mensen met een variabele energieprijs maar wordt deze variabele prijs op bepaalde momenten vastgesteld.

Dan is het maar net hoe hoog de energieprijzen op dat moment zijn. Als de gasprijs de komende tijd iets verder stijgt zal dat niet direct gemerkt worden. Pas wanneer de gasprijs voor langere tijd gaat stijgen zullen meer mensen dat merken aan hun energierekening.