Gasprijs dinsdag 13 juni 2023 met 25 procent omhoog gegaan

Afgelopen dinsdag 13 juni zijn de gasprijzen opnieuw omhoog gegaan. Er is een stijging genoteerd van 25 procent. De prijsstijging is het gevolg van het onderhoud aan Noorse gasinstallaties. Dit onderhoud duurt langer dan verwacht. De prijsstijging is inmiddels de derde in een periode van acht dagen tijd. De handelaren op de gasmarkt betaalden maandagmiddag meer dan 35 euro voor een megawattuur aan aardgas. Die prijs lag ruim 7 euro hoger dan het bedrag dat in de ochtend nog werd betaald voor een megawattuur gas.

Noorwegen is heel belangrijk geworden voor de levering van aardgas aan met name West Europa. De West Europese landen kopen aardgas van Noorwegen als vervanger voor het aardgas dat ze eerder uit Rusland inkochten. Noorwegen vormt daardoor een grote gasleveranciers. Echter maakt ook deze leverancier duidelijk hoe kwetsbaar de gasleveringen zijn. Door het onderhoud aan de installaties merkt men dat het aanbod aan aardgas daalt. Nu het onderhoud langer duurt worden gaskopers een klein beetje zenuwachtig. Uiteraard is dit slechts een tijdelijke situatie.

Gasnetbeheerder Gassco van Noorwegen geeft aan dat het onderhoud aan gasinstallaties langer duurt dan eerder werd verwacht. Het is onduidelijk hoeveel langer het onderhoud precies gaat duren in de komende tijd. Vorige week was de gasprijs ook  omhoog gegaan. Toen werd als reden aangevoerd dat verschillende landen meer vraag naar vloeibaar aardgas hebben. Zo zou China ook actief zijn in de markt van vloeibaar aardgas. Dat zorgt voor meer afnemers en dus een hogere prijs.