Gasprijs dinsdag 26 juli 2022 boven de 200 euro per megawattuur beland

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs is de prijs voor een megawattuur gas boven de 200 euro uitgekomen. Deze nieuwe prijsverhoging is het gevolg van onzekerheden op de gasmarkt. Er is inmiddels bekend geworden dat Rusland de komende tijd minder aardgas gaat pompen door de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1. Dit bericht had meteen een effect op de gasprijs. De gasprijs stond aan het begin van de dag nog op 180 euro per megawattuur. De prijs van gas liep gedurende de dag steeds verder op. Aan het einde van de middag kwam de prijs van aardgas zelfs op 202 euro per megawattuur. Dat is een aanzienlijk bedrag.

Een jaar geleden was de prijs per megawattuur gas nog tussen de 20 en 25 euro. Door de beperkte hoeveelheid aardgas die beschikbaar is wordt de prijs kunstmatig hoog gehouden. Natuurlijk is er wel meer aardgas beschikbaar voor de markt alleen wordt dit aardgas niet aan Europese afnemers geboden door Rusland. In plaats daarvan gaat het aardgas naar China en andere afnemers. Doordat de prijs van aardgas zo hoog is krijgt Rusland bovendien een veel hogere prijs terwijl het land veel minder aardgas hoeft te leveren om dezelfde omzet te draaien.

De winst van Rusland op aardgas schiet dus extreem omhoog. Juist door berichten over het beperken van de levering van aardgas kan Rusland haar eigen gasprijzen nog verder omhoog brengen. Nord Stream 1 is een belangrijke gasleiding waardoor meer dan 160 miljoen kubieke meter gas per dag kan worden gepompt. De afgelopen maanden daalde deze hoeveelheid naar slechts 40 procent daarvan. Afgelopen maandag kwamen er nieuwe beperkingen bij waardoor de levering van aardgas nog verder onder druk komt te staan.