Gasprijs zakt verder op vrijdag 19 mei 2023

De prijs van aardgas is verder gedaald naar 29,83 euro op vrijdag 19 mei 2023. De daling van aardgas zal een gunstig effect hebben op de energieprijzen. Afgelopen donderdag kwam de prijs van aardgas ook al even onder de 30 euro. Het is inmiddels anderhalf jaar geleden toen aardgas zo goedkoop was in Nederland. Het duurt vaak even voordat de aardgasprijs voor consumenten ook omlaag gaat. De handelsprijzen werken uiteindelijk door in de prijzen die consumenten moeten betalen. Het duurt dus even voordat consumenten merken dat de energieprijzen omlaag gaan.

Prijzen van aardgas omlaag

Het is ongeveer anderhalf jaar geleden dat de prijs van aardgas op dit niveau was beland. Een oorlog van Rusland met Oekraïne heeft er echter voor gezorgd dat de gasprijs enorm omhoog is gegaan. In de zomer van 2022 kwam de gasprijs voor enkele dagen ruim boven de 250 euro voor een megawattuur. In die periode werd echter veel gas gekocht voor de winter. Toen de winterperiode vrij milde temperaturen bleek te hebben is een groot deel van de aardgasvoorraad in Europa niet op geraakt. Daarnaast heeft Europa ook andere leveranciers gevonden met betrekking tot de levering van aardgas.

Samenwerking in Europese Unie

Sinds het begin van 2023 is de prijs van aardgas behoorlijk gedaald. Daarnaast hebben Europese landen gezamenlijk afspraken gemaakt over het inkopen van aardgas voor het vullen van de wintervoorraden. Uit een recente aanbesteding kwam naar voren dat 25 bedrijven serieuze interesse hebben getoond om gas te leveren. Volgens de Europese Unie is er sprake van een succes. Deze samenwerking is heel prettig omdat in 2022 de Europese landen nog tegen elkaar aan het op bieden waren. Dat had een opdrijvend effect voor de gasprijs. Een dergelijk effect is nu minder aan de orde want Europa heeft besloten om meer samen te werken op dit gebied.