Plastic waterflesjes mogen weer verkocht worden in Amerikaanse nationale parken in 2017

Wereldwijd wordt de strijd aangegaan tegen plastic. De vervuiling die ontstaat door plastic afval is enorm. Men heeft het zelfs over een plastic soep in de wereldzeeën. Geen wonder dat in verschillende landen wordt nagedacht over de beperking van plastic verpakkingen. Ook in Amwerika werd zes jaar geleden een verbod ingevoerd met betrekking tot de verkoop van plastic waterflesjes in een aantal grote Amerikaanse Nationale Parken.

De toenmalige president Barack Obama wilde met het verbod de milieuvervuiling die ontstond door de grote hoeveelheden plastic afval in de nationale parken verminderen. In veel grote nationale parken kunnen mensen op centrale plekken hun plastic flesjes bijvullen met water. Daardoor zou een verkoop van waterflesjes in deze parken niet meer nodig zijn om het gemak van de mens te dienen. In plaats daarvan is het verbod op de verkoop van plastic waterflesjes alleen maar goed voor de reductie van afval en het beschermen van het milieu.

Het schept dan ook verbazing dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten om het verbod op het verkopen van plastic flesjes water in nationale parken op te heffen. Hiermee krijgt de International Bottled Water Association (IBWA), die in 2011 lobbyde tegen de milieuwet, alsnog haar zin. De verklaring die het Witte Huis noemde over het terugdraaien van de wet leek bovendien sterk op de campagnetekst van de IBWA in 2011. Het is ook nog zo dat er door Trump een nieuwe onderminister is aangesteld voor Binnenlandse Zaken. Deze aanstelling gebeurde drie weken geleden. Vanaf dat moment werd David Bernhardt de nieuwe onderminister op deze belangrijke post. Hij was echter eerder lobbyist voor Nestlé.

Dit bedrijf is een van de grootste verkopers van flessen water in de VS. Volgens sommigen houdt de aanstelling van David Bernhardt verband met het besluit om het verbod op de verkoop van plastic flessen in nationale parken op te heffen. Democratische senatoren stemden eerder tegen de aanstelling van David Bernhardt. Hij werd door de democratische senatoren een “een wandelende belangenverstrengeling” genoemd. De Republikeinen hebben echter geen bezwaren genoemd en stemden in met zijn aanstelling. In een verklaring liet Nestlé volgens The Washington Post weten niets te maken te hebben met het besluit van Bernhardt.