Piepkleine stijging in woningrijzen in derde kwartaal 2023

De huizenprijzen zijn volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een klein beetje gestegen in het derde kwartaal van 2023. In de maanden juli, augustus en september werd een woning in Nederland verkocht voor gemiddeld 422.000 euro. Dit bedrag ligt bijna twee procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2023. Bovendien ligt de gemiddelde verkoopprijs van een woning wel lager ten opzichte van het derde kwartaal van 2022.

Nederlandse Vereniging voor Makelaars

De NVM is natuurlijk een vereniging die zich inzet voor de makelaars. Daarom worden de cijfers van de woningmarkt door deze organisatie zo gunstig mogelijk in de media neergezet. Iemand die de cijfers nauwkeurig bekijkt komt tot de conclusie dat de woningmarkt zeker niet aan het opleven is. Ook het bericht van de NVM dat er ruim 5.400 nieuwbouwwoningen zijn verkocht lijkt gunstiger dan de ontwikkelingen in de markt. Er worden namelijk nauwelijks nieuwe woningen gebouwd in Nederland. Als er dan een stijging is van 14 procent in de verkoop van nieuwe woningen ten opzichte van een kwartaal eerder dan lijkt dat heel wat. In de praktijk worden echter nauwelijks nieuwbouwwoningen verkocht en gebouwd.

Hypotheekrente

De verwachtingen voor de woningmarkt zijn in Nederland somber. De hypotheekrente zal waarschijnlijk verder gaan stijgen nu de ECB heeft besloten om haar rente verder te verhogen. Dat is bijzonder ongunstig voor mensen die een woning zoeken in Nederland. Dat zijn er nog altijd honderdduizenden. Ook voor starters op de woningmarkt zijn de tijden zeker nog niet gunstig.