Olieprijs woensdag 4 oktober 2023 aanzienlijk gedaald

De prijs van olie is op de wereldmarkt aanzienlijk gedaald. Afgelopen woensdag daalde de olieprijs met maar liefst 5 procent. Dat is de sterkste prijsdaling voor olie sinds de maand augustus van het jaar 2022. De prijs van een vat Noordzeeolie kwam uit op 85 dollar, dat is omgerekend ongeveer 81 euro. Ook andere olieprijzen gingen onderuit. Deze ontwikkeling is het gevolg van een daling in de vraag naar olie. De afgelopen tijd zijn de rentes weer wat gestegen. Dat zorgt over het algemeen voor een negatief effect op de economie. Geld lenen wordt bijvoorbeeld duurder en de kans dat bedrijven minder gaan omzetten wordt groter. De vraag naar grondstoffen neemt dan af. Dat is ook de reden waarom er minder vraag is naar koper, goud en zilver.

Prijzen grondstoffen dale

Ook olie is voor veel bedrijven een belangrijke grondstof in het productieproces. Als er echter een kans is op een recessie zal de vraag naar olie in korte tijd sterk kunnen dalen. Het bijzondere is dat kort geleden de prijs van olie behoorlijk omhoog ging. De prijs voor een vat olie leek bijna uit te komen op meer dan 100 dollar. Na woensdag 4 oktober is een dergelijke prijs zeker niet meer realistisch op korte termijn. Een daling in de olieprijs kan echter voor consumenten wel weer een gunstig effect hebben aan de bezinepomp. De afgelopen tijd waren diesel en benzine in prijs gestegen. Deze prijsstijging leek aan te houden mede door berichten dat bepaalde olieproducerende landen hun productieplafond niet gingen verhogen en eerder zouden gaan verlagen.

UnitedConsumers

Consumentencollectief UnitedConsumers heeft aangegeven dat de prijs van benzine al iets gedaald is. Deze daling komt op ongeveer 7 cent ten opzichte van twee weken terug. Daarnaast is de prijs van diesel iets gedaald. Deze daling is op dit moment 3 cent ten opzichte van 2 weken geleden. Mogelijk worden de prijzen aan de pomp de komende tijd nog lager door de ontwikkelingen op de oliemarkt.