Meer vaste energiecontracten in september 2023

Hoewel het in Nederland voor de tijd van het jaar beslist niet koud is zijn steeds meer mensen zich aan het voorbereiden op de winter. De komende maanden kan het kouder worden en kan ook de vraag naar aardgas toenemen. Met de vorige winter in het achterhoofd willen mensen zeker niet geconfronteerd worden met hoge energieprijzen. Verassingen op dit gebied willen zoveel mogelijk mensen uitsluiten. Daarom neemt de vraag naar vaste energiecontracten van vaste energieleveranciers toe.

Meer vaste energiecontracten

In de maand september hebben meer huishoudens een vast contract afgesloten met een energieleverancier. Het aantal huishoudens met een dergelijk vast energiecontract nam toe met 214.000. Dat aantal zorgt er voor dat in Nederland op dit moment 36 procent van de huishoudens een vast contract heeft. Bovendien zijn de energieprijzen in de maand september opnieuw gedaald. Dat komt naar voren uit de nieuwste energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Prijzen lager dan energieplafond

Op dit moment zouden bijna alle energieaanbieders prijzen vragen voor gas en stroom die lager liggen dan het energieplafond. Dit energieplafond ligt op 40 cent per kWh stroom en 1,45 euro per kubieke meter gas. Ten opzichte van de maand augustus werden vaste contractengemiddeld 3 tot 4 procent goedkoper. Ook deze cijfers zijn door ACM bekend gemaakt. Daarnaast gingen ook de variabele contracten omlaag op het gebied van energieprijzen. Deze daling kwam uit op anderhalf procent.