Olieprijs gedaald op woensdag 7 december 2022

De prijs van olie is de afgelopen dagen gedaald. Op woensdag 7 december 2022 werd de prijs van olie aanzienlijk lager. Handelaren op de oliemarkt waren woensdag gemiddeld tussen de 78 en 79 dollar kwijt aan een vat olie die uit de Noordzee werd gewonnen. Dit is omgerekend tussen de 74 en 75 euro. Deze prijzen zijn ten opzichte van de afgelopen periode aanzienlijk laag te noemen. Sinds de maand januari van 2022 zijn de olieprijzen nog niet zo laag geweest.

Daling in olieprijs

De prijsdaling in de olie wordt opvallend genoemd. Dat komt de olieprijs ongeveer twee dagen geleden nog op 88 euro per vat was beland. Deze piek was het gevolg van een Europees verbod op de invoer van Russische olie. Dit verbod werd kort geleden van kracht. Dit verbod volgde op een prijsplafond dat andere westerse landen maandag voor Russische olie hadden ingevoerd. Hoewel met deze berichte een sterk signaal aan Rusland werd afgegeven is er slechts een beperkt negatief effect op de oliemarkt in Europa.

Lagere prijzen verwacht

De laatste tijd zijn de prijzen aan de pomp ook gedaald. In juni was de adviesprijs voor een liter benzine nog 2,50 euro. Op woensdag was dit nog maar 1,929 euro. Dat komt naar voren uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Naast benzine is ook diesel minder duur geworden in Europa de afgelopen maanden. Het is goed mogelijk dat de prijs van brandstoffen aan de pomp nog lager worden. Dit heeft alles te maken met de olieprijzen die wereldwijd aan het dalen zijn. Vanuit China is bijvoorbeeld de vraag naar olie al lager geworden. De vrees is dat er een recessie aankomt waardoor ook voor een langere periode rekening gehouden moet worden met lagere prijzen voor olie en misschien ook voor aardgas.