Onenigheid over toepassing nieuwe koelvloeistof voor airco’s

Er heerst onenigheid tussen Duitsland en Brussel over de toepassing van een nieuwe koelvloeistof voor airco-installaties in voertuigen. Deze onenigheid is zo hoog opgelopen dat deze voorgelegd wordt aan het Europees Hof van Justitie. De Europese Commissie vindt dat Duitsland bewust de invoering van nieuwe milieuvriendelijke koelvloeistoffen vertraagd. Nu is de Europese Commissie de houding van Duitsland zat. Ze willen dat de Duitse regering er op toeziet dat alle Duitse autofabrikanten het nieuwe milieuvriendelijker product gaan gebruiken. Dit is echter in de praktijk nog niet het geval.

Donderdag 10 december 2015 heeft Brussel besloten om Duitsland voor het Europese Hof te dagen. Duitsland zou volgens de Europese Commissie de Europese regels schenden. Nieuwe voertuigtypes van de fabrikant Daimler (Mercedes) zouden nog steeds zijn uitgerust met airco-systemen die verouderd zijn en voorzien zijn van de inmiddels verboden koelvloeistof. De Duitse regering heeft nog geen actie ondernomen tegen deze ontwikkeling. Daarnaast heeft Duitsland geen “corrigerende maatregelen tegen de fabrikant” ondernomen volgens de Europese Commissie.

De autofabrikant Daimler weigert het nieuwe middel te gebruiken. Dit zouden ze weigeren om veiligheidsredenen. Door de Europese Commissie wordt er op gewezen dat andere autofabrikanten deze bezwaren niet herkennen. Ook de Duitse federale dienst voor motorvoertuigen herkent zich niet in de reactie van Daimler.

Reactie van Technisch Werken
Koelvloeistoffen zijn zeer schadelijk voor het milieu. Deze stoffen dragen bij aan een verslechtering van de atmosfeer. Op technischwerken.nl is een specifieke tekst geschreven over koeltechniek en koelvloeistoffen onder de naam: “Wat is STEK en F-gassen en hoe verloopt de certificering op dit gebied?” In dit artikel is meer informatie te vinden over de koelstoffen: “Wat is Freon en waarom mag Freon tegenwoordig niet meer worden gebruikt?” In deze tekst gaat men specifiek in op de reden waarom Freon niet meer mag worden gebruikt als koelvloeistof.