Tweede staking autofabriek VDL Nedcar in 2015

Autofabriek VDL Nedcar in het Limburgse Born heeft op vrijdag 11 december 2015 voor de tweede keer te maken gehad met een staking. Het personeel besloot massaal niet te komen. Er kwam slechts een kleine groep personeelsleden opdagen. Deze groep was echter zo klein dat men besloten had om ze naar huis te sturen. De groep was namelijk te klein om de productie draaiende te houden.

Autofabriek VL Nedcar heeft vrijdag 11 december 2015 dus geen productie kunnen draaien. Een woordvoerder van het bedrijf geeft aan dat er nog een oplossing gevonden moet worden voor de achterstand in de productie.

De staking bij de autofabrikant is onderdeel van stakingsacties in de metaalsector. Deze acties zijn al maanden aan de gang bij verschillende metaalbedrijven in Nederland. De vakbonden hebben de werknemers van autobedrijf Nedcar opgeroepen om niet naar hun werk te gaan op vrijdag. In plaats daarvan moesten de werknemers naar Holtum komen om daar te ondersteunen bij de opbouw van een kerstmarkt. Op die manier willen de stakers zich inzetten voor het goede doel.

Bij Nedcar werken in totaal 2350 werknemers. Het bedrijf zoekt nog tweehonderd nieuwe werknemers omdat de nieuwe Mini Cabrio hier ook geproduceerd gaat worden. Met deze productie is men onlangs gestart en zal men in 2016 verder gaan.

Reactie van Technisch Werken
De stakingen in de metaal gaan maar door. Dit treft bedrijven in Nederland hard. De vraag is of de stakingen gerechtvaardigd zijn. Metaalbedrijven in de metaalsector kunnen het hoofd moeilijk boven water houden in 2015. De staalprijzen zijn onderuit gegaan wegens een te kort aan vraag. Het aantal offertes neemt nu voor veel bedrijven in de metaal toe. Dat is echter nog geen reden om meteen de werkgevers onder druk te zetten voor een loonsverhoging. Het blijft ‘leven en laten leven’. Laat de metaalsector eerst goed aantrekken en goed herstellen voordat de werknemers doormiddel van stakingen hun eisen kracht bij zetten.