Ondernemersvertrouwen op hoogste niveau ooit begin 2018

In Nederland is het ondernemersvertrouwen aan het begin van 2018 op het hoogste niveau ooit beland. De ondernemersvertrouwensindicator kwam aan het begin van het eerste kwartaal van 2018 uit op 18,1 punten. Deze hoge stand heeft het vertrouwen van ondernemers in Nederland nog niet eerder bereikt.

Indexcijfers
Het indexcijfer 18,1 is de hoogste waarde sinds de start van de metingen in 2008. Dit bericht werd donderdag 15 februari 2018 bekend gemaakt door de Kamer van Koophandel, de VNO-NCW en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van 2017 kwam de indicator voor het ondernemersvertrouwen nog uit op een stand van 13,4 opgetekend. Dat was lager dan het begin van 2017 tot de stand nog uit op 14,7.

Ondernemersvertrouwen in de bouw
Met name in de bouwsector is het ondernemersvertrouwen groot. Dat is niet verwonderlijk want in de bouw is sprake van een grote groei sinds het einde van de economische crisis. Dat blijkt ook aan de toename in de werkgelegenheid in de bouw. Veel bouwbedrijven zetten vacatures open voor extra personeel. Alleen blijkt het moeilijk om nieuw personeel aan te trekken. Technische uitzendbureaus proberen bouwbedrijven te ondersteunen bij hun zoektocht naar nieuwe bouwvakkers, installatiemonteurs en elektromonteurs. Deze vakkrachten zijn echter moeilijk te vinden. Dat weet ook UNETO VNI de brancheorganisatie voor de installatietechniek. Juist dit tekort aan personeel blijkt een belangrijke rem te vormen voor de productie in de bouw.