Onderhoud aan Noorse gasinstallaties voorloopt voorspoedig begin 2024

De gastoevoer van Noorwegen naar de rest van Europa was het afgelopen jaar gedaald met 6,7 procent. Deze daling was het gevolg van onderhoud dat het Noorse staatsbedrijf Gassco heeft laten uitvoeren. Het onderhouden van de gasinstallaties heeft voor meerdere langdurige onderbrekingen gezocht in de levering van aardgas aan Europese afnemers. Sinds januari 2023 daalde het aantal gasleveringen waardoor Gassco in totaal 109,1 miljard kubieke meter gas aan Europa heeft geleverd. In 2022 kwamen de totale gasleveringen nog uit op 116,9 miljard kubieke meter.

Investering in de toekomst

Het onderhoud aan de gasinstallaties is overigens ook een investering in de toekomst. De installaties zijn niet alleen gereviseerd maar er is ook sprake van modernisering en een vergroting van de capaciteit. In de toekomst kan Gassco beter voldoen aan de vraag naar aardgas uit Europa. Deze vraag is namelijk steeds groter geworden naarmate de aardgasleveringen vanuit Rusland onzekerder werden. Een woordvoerder van het Noorse gasbedrijf heeft tegenover persbureau Reuters bekend gemaakt dat het onderhoud aan de installaties succesvol verloopt. Dat blijkt ook uit de gasleveringen in de maand december 2023. Toen werkten de pijpleidingen van het gasbedrijf weer optimaal waardoor een grote hoeveelheid aardgas kon worden getransporteerd. In december werd daardoor een record aan gasleveringen bereikt.

Vraag naar aardgas

Een groot deel van het gas dat wordt gewonnen uit Noorwegen wordt getransporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en Polen. Slechts een klein deel van het aardgas komt in Nederland terecht. Toch is het herstel van de installaties in Noorwegen ook gunstig voor Nederland. Doordat er meer aardgas naar Europa komt staat de Europese gasmarkt minder onder druk en zijn excessen in de gasprijs minder waarschijnlijk. Deze excessen vonden wel plaats nadat Rusland de oorlog was begonnen tegen Oekraïne. Hoewel deze oorlog zeker nog niet voorbij is lijkt de gasoorlog wel voorbij. Europa heeft inmiddels andere leveranciers gevonden voor aardgas. Dat is ook wel nodig want ook in 2024 zal de vraag naar aardgas groot blijven.