Pensioenfonds PME gaat vanaf begin 2024 pensioenen verhogen

PME gaat vanaf begin 2024 de pensioenen verhogen van in totaal 170.000 gepensioneerde medewerkers. Het gaat hierbij om gepensioneerden die werkzaam zijn geweest in de autotechniek en in de elektrotechnische sector. Hierbij kun je denken aan werknemers en voormalig werknemers die hebben gewerkt bij grote bedrijven in de metaalsector en technieksector. Werknemers en gepensioneerden die werken of gewerkt hebben bij DAF, Damen Shipyards, VDL, NXP en ASML. De pensioenuitkering van deze werknemers zou volgens PME met 3,26 procent omhoog gaan. Daarnaast gaan ook de pensioenen omhoog voor mensen die werken. Eerder had zorgpensioenfonds PFWZ de pensioenen al verhoogd. PME is daardoor het tweede grote pensioenfonds dat besloten heeft om de pensioenen te verhogen. Voor het verhogen van de pensioenen worden door pensioenfondsen gekeken naar de inflatie.

Inflatie als uitgangspunt

De inflatie van juli vorig jaar wordt vergeleken met de inflatie van juli dit jaar. Daaruit komt een bepaald percentage naar voren. De stijging in inflatie tussen de twee maanden zou volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek uit zijn gekomen op 3,26 procent. Dat zorgt er voor dat de pensioenfondsen kunnen besluiten om de pensioenuitkeringen met dat percentage te verhogen. Het is inmiddels de derde keer in een vrij korte periode waarin het metaalpensioenfonds heeft besloten om de pensioenen te verhogen. Halverwege 2022 had het pensioenfonds zelfs een verhoging doorgevoerd van 7,4 procent. Gezamenlijk met de nieuwe verhoging van 3,36 procent is de totale verhoging dus uitgekomen op ruim 11 procent in een periode van ongeveer een jaar tijd.

PME en PMT

Niet alleen de uitkering van pensioenen gaat omhoog. De opbouw van pensioenen stijgt namelijk ook voor de ongeveer 440.000 werknemers die op dit moment aan de slag zijn in de sectoren die bij PME zijn aangesloten. Hoewel de pensioenverhoging op zich goed nieuws is heeft PME-voorzitter Eric Uijen ook ion de gaten dat de verhogingen niet de gehele inflatie over de afgelopen periode kunnen compenseren. Verder is er volgens de voorzitter een verschil tussen de inflatie die berekend is en de inflatie die men daadwerkelijk voelt als men in de winkel geld gaat uitgeven. Vermoedelijk komt het metaalfonds PMT binnenkort ook met een besluit om de pensioenen te verhogen.