Gazprom gaat gaslevering in Europa niet verhogen vanaf begin augustus 2022

Het Russische gasbedrijf Gazprom is nog niet van plan om de gasleveringen aan Europa te verhogen. Het gasbedrijf geeft aan dat de reden van het niet verhogen van de gasleveringen te wijten is aan de sancties van Canada, de EU en het Verenigd Koninkrijk. Er komt steeds minder gas door de gaspijpleiding Nord Stream 1 richting Europa. Het bericht waarin Gazprom haar beleid verdedigd werd gemeld op Telegram.

Volgens Gazprom is het technisch noodzakelijk om minder gas te leveren. Althans dat was het standaardverhaal dat deze gasleverancier in de media bracht. Inmiddels is duidelijk dat ook de sancties tegen Rusland een rol spelen. Dat was natuurlijk al lang bekend maar het bedrijf komt er nu meer voor uit. Gazprom zou een Siemens-turbine missen op een verdeelstation waardoor de gasleveringen beperkt zijn. Door het missen van dit technische onderdeel zou er op dit moment maar 20 procent van de Nord Stream 1 capaciteit worden gebruikt.

Deze beperkte levering heeft er voor gezorgd dat de gasprijs in Europa omhoog is geschoten. De gasprijs is echter niet overal in de wereld enorm gestegen. Zo is de prijs van gas in Amerika, Rusland en China bijvoorbeeld niet zo sterk gestegen als in Europa. Op donderdag 4 augustus 2022 lag de prijs van aardgas op de Europese termijnmarkt nog boven de 200 euro per megawattuur.