Inflatie in Nederland in juli 2022 op 10,3 procent

De inflatie in Nederland is in de maand juli opnieuw gestegen. Inmiddels staat de inflatie boven de 10 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de inflatie in juli uitgekomen op 10,3 procent. Volgens het statistiekbureau is het voor het eerst sinds 1975 dat een inflatiepercentage in Nederland boven de 10 procent is gekomen.

Er zijn verschillende oorzaken van de inflatiestijging. Zo is energie in de maand juli duurder geworden. Er is zelfs sprake van een stijging van 100 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Daarbij heeft het CBS gekeken naar de prijzen die zijn vastgelegd in nieuwe energiecontracten. Verder ging per 1 juli ook nog de verlaging van de BTW op energie in. Hoewel deze verlaging altijd een effect heeft is de prijs van energie gemiddeld alsnog 108 procent hoger ten opzichte van juli 2021.

Naast energie waren ook andere producten duurder geworden. Vooral voedsel en drinken was duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld kostten dezelfde boodschappen op dit moment 12,3 procent meer dan vorig jaar. Zo werden zuivelproducten, zoetwaren, ijs, graanproducten en andere producten die veel worden gekocht duurder.