Rusland gaat mogelijk stoppen met gaslevering Nord Stream 1-pijpleiding in 2022

Gaspijpleiding Nord Stream 1 is momenteel in gebruik voor het transport van aardgas vanuit Rusland naar Europa. Deze aardgaspijpleiding is daarom van groot belang voor de gasvoorziening in Europa. Tot voor kort was de Nord Stream 1 pijpleiding niet in het nieuws. Rusland had al aangegeven dat ze door zou gaan met het leveren van aardgas aan Europa. Dat is ook logisch want de aardgaslevering aan Europa levert ook Rusland een behoorlijk bedrag aan inkomsten op. Echter lopen de politieke spanningen tussen Rusland en het Westen verder op.

Europa heeft al aangegeven dat de Nord Stream 2 pijpleiding vanuit Rusland niet in gebruik zal worden genomen voor de afname van aardgas uit Rusland. Deze pijpleiding wil het Russische bedrijf Gazprom echter wel in gebruik nemen. Dat gaat nu eerst niet gebeuren. Op haar beurt heeft Rusland aangegeven dat er mogelijk zal worden gestopt met de gasleveranties via de Nord Stream 1. Dit bericht werd genoemd door de Russische vicepremier Alexander Novak.

Hij geeft aan dat hij de mogelijkheid heeft om de gaslevering via de Nord Stream 1-pijpleiding te stoppen omdat Europa ook een ban heeft ingesteld op de gaslevering via Nord Stream 2. Het is echter onduidelijk of Rusland ook daadwerkelijk zo ver zal gaan. De inkomsten vanuit aardgas zijn namelijk voor Rusland meer dan welkom. Zeker nu de economische spanningen verder oplopen in Rusland is elke vorm van inkomsten gewenst.