Amerikaanse regering legt sancties op vanwege gaspijpleiding Nord Stream 2 in 2021

De overheid van Amerika heeft extra sancties doorgevoerd met betrekking tot de gaspijpleiding Nord Stream 2. Deze gaspijpleiding loopt van Rusland naar Duitsland. De afgelopen maanden is deze specifieke gaspijpleiding meerdere keren in het nieuws geweest. Rusland zou de nieuwe gaspijpleiding graag in gebruik willen nemen om aardgas te leveren aan Europa. Maar niet iedereen is voorstander van dit plan. De Amerikaanse regering is bijvoorbeeld tegenstander.

De Amerikaanse overheid is bang dat Rusland te veel invloed gaat krijgen in Europa. Daarom heeft de Amerikaanse overheid nieuwe sancties opgelegd rond de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2. De nieuwe sancties van Amerika zijn opgelegd aan twee schepen en een bedrijf dat banden zou hebben met Rusland. Op dit moment hebben de Verenigde Staten meerdere bedrijven, personen en schepen op de zwarte lijst staan vanwege betrokkenheid bij Nord Stream 2. De Amerikaanse overheid wil daardoor voorkomen dat Nord Stream 2 in gebruik wordt genomen. Door de nieuwe sancties wordt de kans kleiner dat er op korte termijn aardgas via de Russische nieuwe gasleiding wordt geleverd aan Europa. Voor de inwoners in Europa is dat slecht nieuws want de prijzen van aardgas liggen bijzonder hoog aan het einde van 2021.

De gasleiding is inmiddels al compleet aangelegd. Als de Duitse autoriteiten de gasleiding goedkeuren voor gebruik kan deze eindelijk gas leveren aan Europa. Toch werd de goedkeuring vorige week opgeschort. Dat heeft te maken met het certificeringsproces waarbij juridische problemen zijn ontstaan. Als de Duitse autoriteiten de gaslevering via Nord Stream 2 goedkeuren kan de aardgaslevering via Rusland volgend jaar verdubbelen.