OESO: Diepste wereldwijde recessie in vredestijd in 2020

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ontstaat er in de wereld een nieuwe diepe economische crisis. Dat heeft deze organisatie woensdag 10 juni 2020 bekend gemaakt aan de media. De organisatie heeft het zelfs over de diepste recessie die de wereldeconomie ooit in vredestijd heeft doorgemaakt. De gemiddelde krimp van de wereldeconomie zou in 2020 uit kunnen komen op zes procent.

Aan het einde van 2021 zal het verlies van inkomen in de wereld zo groot zijn dat andere recessies op dit gebied worden overtroffen. Volgens de OESO-hoofdeconoom Laurence Boone heeft deze ontwikkeling grote gevolgen voor bedrijven, werknemers maar ook voor overheidsinstanties van landen. Het is van groot belang dat de pandemie zo snel mogelijk wordt bedwongen.

Als dat niet gebeurd zullen de effecten voor de economie nog groter worden. Bij een snelle overwinning van het coronavirus zou de wereldeconomie echter ook weer snel kunnen herstellen. Dan zou in 2021 een economische groei kunnen plaatsvinden van ongeveer 5 procent. Toch is er ook een kans op een tweede besmettingsgolf. In die situatie wordt het beeld echter minder rooskleurig. De economische teruggang kan dan oplopen tot 7,6 procent.