Wereldbank voorspelt voor 2020 grootste recessie sinds WW2

De Wereldbank heeft in een schatting aangegeven dat de wereldeconomie in 2020 een forse krimp door zal maken. Deze krimp zal uitkomen op 5,2 procent. Dit kwam afgelopen maandag naar voren uit een bericht van deze ontwikkelingsorganisatie. De coronacrisis heeft een groot effect op de wereldeconomie. Het virus en de maatregelen die worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan drukken de economie van de wereld in de diepste recessie die heeft plaatsgevonden sinds de Tweede Wereldoorlog.

Vooral de geavanceerde economieën worden hard geraakt. Deze zullen volgens de ontwikkelingsinstantie van de Verenigde Naties (VN) een gemiddelde krimp van 7 procent doormaken in 2020. De economie binnen de eurolanden zal zelfs krimpen met gemiddeld 9,1 procent ten opzichte van 2019. Voor Amerika wordt een krimp verwacht van 6,1 procent.

Opkomende economieën en ontwikkelingslanden zouden te maken krijgen met een veel lager krimpcijfer. Dat zou volgens de Wereldbank gemiddeld op een min van 2,5 procent uitkomen. Tot de opkomende economieën behoren volgens de Wereldbank ook Rusland, China en India. Volgens de Wereldbank is het voor het eerst sinds 1960 dat deze landen een krimp doormaken in de economie. Vanaf 1960 werden voor deze landen pas cijfers over economische groei bijgehouden. Dat betekent dat het krimpcijfer van 2020 de diepste geregistreerde recessie is voor landen die behoren tot de opkomende economieën en ontwikkelingslanden.