OESO verwacht laagste groei wereldeconomie sinds 2008

De OESO oftewel de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft op donderdag 19 september 2019 een somber bericht gegeven over de economische groei in de wereld. Dit beeld ziet er niet heel gunstig uit. Volgens de organisatie zal de economie in de wereld te maken krijgen met een vertraging in de economische groei. In 2019 zal de economische groei van de wereld volgens de OESO uitkomen op 2,9 procent. Het afgelopen jaar kwam de groei van de wereldeconomie nog uit op 3,6 procent.

De OESO heeft haar groeiverwachting naar beneden bijgesteld vanwege de ontwikkelingen in de wereld. De handelsoorlog tussen Amerika en China hebben een drukkend effect gehad op de economische groei van verschillende landen in de wereld. Met name de economieën van de Verenigde Staten en China hebben last gehad van een groeivertraging aldus de OESO. Het grote probleem op dit gebied is de onzekerheid. Men weet niet wanneer er een einde komt aan de handelsoorlog. In eerste instantie leek het er op dat de handelsspanningen tijdelijk zouden zijn aldus hoofdeconoom Laurence Boone van OESO.

Deze handelsspanningen lijken zich nu te ontwikkelen tot “nieuwe langlopende handelsrelaties”. De OESO geeft aan dat met name de VS hard wordt geraakt door de handelsoorlog. In mei ging de OESO er nog van uit dat de Amerikaanse economie zou groeien met 2,8 procent. Inmiddels is deze groeiverwachting met 0,4 procentpunt naar beneden bijgesteld. De Chinese economie zal groeien met 6,1 procent. Dat is ongeveer 0,1 procentpunt minder dan de OESO in mei voorspelde.