NVM wil dat zoveel mogelijk woningkopers een aankoopmakelaar inschakelen 2018

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars, de NVM, is groot voorstander van het inzetten van aankoopmakelaars bij het aankopen van een woning. Bestuursvoorzitter Gaby Balkema geeft aan dat haar organisatie er een groot voorstander van is dat er steeds meer woningverkopen worden gedaan met behulp van een aankoopmakelaar.

Volgens de NVM zorgt een aankoopmakelaar voor grote voordelen voor de woningkoper. Iemand die op zoek is naar een woning in een bepaalde regio kan de aankoopmakelaar als een coach inzetten die helpt om goede keuzes te maken. Een aankoopmakelaar met uitgebreide kennis over zowel het financiële aspect van de woningaanschaf als van het bouwkundige en juridische aspect zou volgens de NVM een nuttige ondersteuning kunnen bieden bij de aanschaf van een woning. De dienstverlening van een aankoopmakelaar is echter niet gratis. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kost meestal ruim duizend euro of enkele duizenden euro’s. In 2018 heeft ongeveer 20 procent van de woningzoekers een aankoopmakelaar ingeschakeld.

Het overgrote deel zoekt dus zelf een woning of maakt gebruik van iemand uit het netwerk. Een aankoopmakelaar werd vooral ingeschakeld wanneer het zoeken naar een woning lastig werd vanwege een beperkt woningaanbod. Daarbij kun je denken aan de vier grote steden waar woningzoekers moeilijk aan beschikbare woningen kunnen komen. Aankoopmakelaars kennen in die regio’s vaak meer informatiekanalen waardoor ze eerder weten dan de meeste mensen wanneer en waar er bepaalde woningen te koop komen te staan. In gebieden waar de vraag en het aanbod aan woningen meer in balans is worden aankoopmakelaars nauwelijks ingeschakeld. Voor de NVM is het logisch dat ze pleiten voor de inzet van aankoopmakelaars. Het is voor makelaars namelijk een extra inkomstenbron. Zo verdienen makelaars niet alleen met de verkoop van woningen maar ook met de aanschaf van woningen als de woningkoper een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld.