Aankoopmakelaars profiteren van krapte op de woningmarkt in 2018

Er is een krapte op de woningmarkt. De vraag naar woningen is groter dan het aanbod. Dat zorgt er voor dat er in bepaalde gebieden van Nederland een ware jacht naar woningen is ontstaan. Voor een woningzoeker is het bijna onmogelijk om deze jacht succesvol te ondernemen zonder een samenwerking aan te gaan met een expert. Zo’n expert is meestal een aankoopmakelaar. Veel woningzoekers kijken op woningsites zoals Funda, Jaap of huizenzoeker maar het woningaanbod dat op die websites staat is meestal niet up to date. Dat komt omdat met name in de Randstad en populaire steden zoals Groningen en Eindhoven woningen soms al zijn verkocht nog voordat ze op deze woningwebsites staan.

Mensen die een woning zoeken nemen daardoor regelmatig een aankoopmakelaar in de arm. Deze aankoopmakelaar krijgt dan een zoekopdracht en weet vaak ook eerder dan de meeste huizenzoekers wanneer en waar een woning te koop komt te staan. Dat ‘verborgen’ aanbod kan hij aan zijn of haar opdrachtgever doorgeven. Uit cijfers van bemiddelaars die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) komt naar voren dat ongeveer twintig procent van de mensen die een woning zoekt gebruik maakt van een aankoopmakelaar. De meeste mensen zoeken dus nog zelf naar een woning.

Volgens de NVM wordt met name op plekken waar de woningnood hoog is gebruik gemaakt van een aankoopmakelaar. Daar komt men nauwelijks in aanmerking voor een woning zonder aankoopmakelaar. Als men echter een woning koopt moet men de aankoopmakelaar betalen. De kosten voor deze dienstverlening variëren van zo’n 1.000 tot enkele duizenden euro’s. Bovendien betaal je de verkoopmakelaar ook in de verkoopprijs van de woning. Makelaars verdienen zo dubbel aan een woning en profiteren zo maximaal op de woningmarkt. Daar staat tegenover dat er niet veel woningen worden verkocht.