De automatisering van fabrieken in de industrie zorgt er voor dat onderhoudsmonteurs steeds belangrijker worden voor processen. Steeds meer bewerkingen worden gedaan door machines en computers in de industriële sector. Deze machines nemen het werk van operators en productiekrachten over. Bedrijven worden steeds afhankelijker van machines en automatisering. Deze technologische vooruitgang heeft veel voordelen. Men kan bijvoorbeeld sneller produceren en de kans op productiefouten neemt ook af. Toch zijn er ook nadelen. Machines slijten en kunnen technologisch achterhaald zijn. Dat zorgt er voor dat er regelmatig revisie moet worden gepleegd en updates moeten worden doorgevoerd. Daarvoor zijn echter specialisten nodig in de vorm van onderhoudsmonteurs en servicemonteurs.
WTB, E, allround monteur
Het aantal vacatures voor onderhoudsmonteurs neemt toe in de industriële sector. De meeste bedrijven kiezen er voor om deze vacatures op te splitsen in vacatures voor mechanische onderhoudsmonteurs en elektrotechnische onderhoudsmonteurs. Sommige bedrijven hanteren hiervoor afkortingen waaronder WTB-onderhoudsmonteur of E-onderhoudsmonteur als functiebenaming ontstaan. Bedrijven die een monteur zoeken die breed inzetbaar is kiezen er voor om in de functie allround monteur of allround onderhoudsmonteur te zetten. Als men al deze vacatures bij elkaar optelt ontstaat een overzicht met duizenden vacatures in de onderhoudstechniek.
BBL mechatronica en werktuigbouwkunde
Deze vacatures kunnen niet worden ingevuld met het huidige personeelsaanbod op de arbeidsmarkt. Daarom worden ook steeds meer BBL-ers ingezet als instromers. Mechatronica en werktuigbouwkunde zijn nog steeds populaire opleidingsachtergronden voor onderhoudsmonteurs. Geen wonder dat veel BBL-ers in de onderhoudstechniek een mechantronica opleiding volgen of een opleiding werktuigbouwkunde. Zonder deze BBL instromers blijven vacatures ook in de toekomst open staan.