NVM Openhuizendag 6 april 2024

Komende zaterdag, 6 april 2024, wordt er in Nederland een nieuwe Openhuizendag gehouden. Deze dag is een initiatief van makelaarsvereniging NVM en wordt een paar keer per jaar gehouden. Doelstelling van deze dag is potentiële kopers de mogelijkheid te bieden om laagdrempelig een koopwoning te bezichtigen die is aangemeld via de NVM. Tijdens de komende Openhuizendag kunnen ongeveer 5.600 woningen worden bekeken. Dit aantal is ongeveer de helft van het aantal woningen dat in april 2023 meedeed aan de bezichtiging. Er staan in Nederland niet veel woningen te koop. Men heeft het daarom nog steeds over een krapte op de woningmarkt. Daarnaast zijn er ook veel mensen die op zoek zijn naar een koopwoning. De vraag naar woningen is dus groot maar het aanbod is laag.

Deelnemende woningen aan openhuizendag

In januari 2024 werd door de NVM bekend gemaakt dat in het laatste kwartaal van 2023 ongeveer vijfentwintig procent minder woningen te koop stonden ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. Een aanzienlijke daling dus. De prijzen van koopwoningen worden vanwege deze krapte juist steeds hoger. Daarnaast neemt ook het aantal deelnemende woningen aan de openhuizendag af. In april 2023 deden nog 13.500 woningeigenaren mee aan de openhuizendag. In het najaar van 2023 was dit aantal al gereduceerd naar 9.000.

Minder bezoekers tijdens openhuizendag

Ook neemt het aantal huizenzoekers af tijdens de openhuizendag. Zo was het aantal deelnemende huizenzoekers in het voorjaar van 2023 nog 66.000 en daalde dit aantal in het najaar van vorig jaar naar 55.000. Het aantal bezoeken van woningen daalde nog harder. De woningmarkt lijkt door de ontwikkelingen een beetje op slot te raken. De woningen die te koop staan stijgen in prijs waardoor een deel van de woningzoekers zich lijkt terug te trekken van de woningmarkt omdat de prijzen voor hun te hoog liggen.