Meer woningaanbod op Open Huizen Dag zaterdag 1 april 2023

De Open Huizen Dag die wordt gehouden op zaterdag 1 april 2023 zal de woningzoeker in Nederland een behoorlijk aanbod aan beschikbare woningen bieden. In totaal kunnen mensen in Nederland tijdens de Open Huizen Dag komende zaterdag ongeveer 13.600 woningen koopwoningen bezichtigen. Dat is aanzienlijk meer woningen dan vorig jaar oktober bezichtigd konden worden tijdens de laatste Open Huizen Dag. Vorig jaar oktober konden tijdens de Open Huizen Dag nog 11.000 huizen bezocht worden.

NVM Open Huizen Dag

De Open Huizen Dag wordt georganiseerd door makelaarsvereniging NVM. Op 1 april kunnen mensen die interesse hebben in een (nieuwe) koopwoning langs verschillende huizen om deze te bekijken. Uiteraard gaat het hierbij wel om woningen die deelnemen aan de Open Huizen Dag. Deze deelnemende woningen kan men aantreffen op de websites die aangesloten zijn bij de NVM. In heel Nederland kunnen dus 13.600 woningen bekeken worden. Dat is natuurlijk een flink aantal maar deze woningen zijn wel verspreid over heel Nederland. Daarom is het belangrijk dat men van te voren goed kijkt welke woningen deelnemen.

Gekte op de woningmarkt voorbij

De gekte op de woningmarkt is echter voorbij. Een aantal jaar geleden liep het storm op de woningmarkt. De lage hypotheekrente en het beperkte woningaanbod zorgde er voor dat veel mensen die een woning zochten slechts een kleine hoeveelheid woningen konden bekijken. Makelaars en andere organisaties hadden het toen erg druk om de reguliere bezichtigingen te plannen die soms aan tijd gebonden waren om iedereen de kans te geven om de woning te bekijken. Ook Open Huizen Dagen werden toen druk bezocht. Het had een soort goudkoorts effect waarbij iedereen als een gek tegen elkaar ging opbieden. Een periode waarin tienduizenden euro’s werden overgeboden en waarbij men pas later in de gaten kreeg dat men zich had laten meeslepen met de toenmalige tendens. Inmiddels is de tendens echter anders.

Woningmarkt maakt een draai

De enorme drukte zoals toen wordt nu niet meer verwacht op Open Huizen Dag. Er staan over het geheel genomen ook veel meer woningen te koop en de woningen staan ook langer te koop. De woningmarkt maakt langzaam maar zeker een draai en dat merken niet alleen de woningzoekers die voorzichtiger zijn geworden maar ook de woningverkopers zijn er nu niet meer zeker van dat ze een dikke prijs krijgen voor een woning. De verkopers die bescheidener zijn in de vraagprijs kunnen echter wel op interesse rekenen maar er zijn ook verkopers en makelaars die hardleers zijn en toch proberen de hoofdprijs te vragen met het aannemelijke risico dat ze straks achter de prijs aanlopen.

Woningprijzen zullen verder zakken

Een aantal factoren zorgt er voor dat de woningprijzen de komende tijd verder zullen zakken. Zo heeft de ECB met haar renteverhogingen er voor gezorgd dat geld lenen veel duurder wordt waardoor het aanschaffen van een woning met een hypotheek lastiger wordt. Voor mensen die veel geld hebben en geen geld hoeven te lenen is er natuurlijk niet veel aan de hand maar die groep is heel klein. Het overgrote deel van de woningzoekers zal een hypotheek moeten afsluiten en dat is met een oplopende hypotheekrente een lastige kwestie. De hypotheekrente zal stijgen waardoor mensen niet veel meer kunnen bieden op een woning. Dat heeft een direct effect op de gemiddelde woningprijzen. In het tweede kwartaal van 2022 betaalde een koper gemiddeld 451.000 euro voor een bestaande koopwoning. Een half jaar later was dat bedrag gedaald naar 407.000 euro.