NS maakt laatste rit met de Mat ’64 op 25 september 2016

De Nederlandse Spoorwegen (NS) haalt de Mat ’64 van het spoor. Deze trein wordt in de volksmond ook wel Apekop genoemd. De trein lijkt een beetje op de hondekoptrein maar die is echter tien jaar ouder en heeft een iets bollere voorkant. De Mat ’64 trein is de laatste trein die een Nederlandse producent heeft. De benaming Mat ’64 staat voor materiaal 1964. In het verleden werden door de NS honderden van dit type trein ingezet op de Nederlandse treinsporen. In 2015 werd de Mat ’64 echter van het spoor gehaald door de NS. Inmiddels heeft de NS een laatste rit gepland voor deze trein.

Laatste rit Mat ‘64
Op zondag 25 september 2016 wordt de laatste rit van de Mat ’64 gereden. Deze rit begint om 09.37 uur in Maastricht en gaat via Eindhoven, Nijmegen en Zwolle naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. De rit zal totaal zeven uren duren. Er worden zeven machinisten en tien conducteurs ingezet die elkaar aflossen. Aan boord van de train worden 300 reizigers meegenomen. Dit zijn voornamelijk werknemers van de NS en voormalig werknemers van de Nederlandse Spoorwegen.

Verder zijn er ook vijfentwintig treinliefhebbers die meegaan. Zij reageerden op de oproep van de NS. De vijfentwintig liefhebbers mogen zich gelukkig weten. De NS had meer dan 1000 aanvragen gekregen van liefhebbers die meewillen met deze laatste en dus historische rit. De liefhebbers die geen kaartje hebben gekregen worden wel uitgenodigd om bij de aankomst van de trein in Utrecht te aanwezig te zijn om 16.30 uur. De zeventig passerende treinen die de Mat ’64 onderweg tegenkomt brengen een saluut aan de trein.