Noors staatsfonds wil investeringen in olie- en gasindustrie stoppen vanaf 2018

Het Noorse staatsinvesteringsfonds wil mogelijk uit de olie- en gasindustrie stappen. Dit komt naar voren uit een advies van de Noorse centrale bank. Dit advies is gericht aan de minister van Financiën van Noorwegen. Volgens het advies zou Noorwegen te veel blootstelling hebben aan bedrijven in die actief zijn in de olie en gasindustrie. Zo heeft het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen een groot belang in olieconcern Statoil. De reden om uit de olie- gasindustrie te stappen heeft echter niet zozeer te maken met de wereldwijde tendens die gericht is op duurzaamheid. In plaats daarvan overweegt Noorwegen de stap juist uit financiële overwegingen. Het staatsfonds zou minder kwetsbaar gemaakt moeten worden. De voortdurende prijsdaling van olie en gas zorgen er voor dat het Noorse staatsinvesteringsfonds grote risico’s loopt.

Financiële overweging
Bestuurslid Egil Matsen maakt ook duidelijk dat het advies louter gebaseerd is op: “financiële argumenten en analyses”. Ook maakt Matsen duidelijk dat het advies niets te maken heeft met de duurzaamheid van olie en gas. De topman van het investeringsfonds heeft de brief ook ondertekend. Toch is een uitslag op korte termijn waarschijnlijk niet realistisch. Vermoedelijk zal het nog een jaar duren voordat de overheid van Noorwegen een besluit neemt over deze kwestie.

Olieproducent Noorwegen
Noorwegen verdient ieder jaar veel geld met het winnen en verkopen van olie. Dat is niet verwonderlijk want Noorwegen is de grootste olieproducent van West-Europa.  Het land verdient met name veel door olie- en gaswinning in de Noordzee. De opbrengsten hieruit gebruikt het land in beleggingen. Dat zorgt er voor dat de totale waarde van het investeringsfonds is uitgegroeid tot ongeveer 850 miljard euro. Dat maakt dat het Noorse investeringsfonds het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld is.

Omvang investeringsfonds
Op dit moment heeft het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen een omvang van ongeveer 2,5 keer de gehele Noorse economie. Dat zou per Noorse burger uitkomen op gemiddeld 190.000 dollar. Ongeveer zes procent van alle aandelen van het Noorse investeringsfonds behoort tot de investeringen in de olie- en gassector. Eind 2016 had het Noorse investeringsfonds nog een belang van 2,3 procent in Shell. Verder heeft het investeringsfonds van Noorwegen ook aandelen in andere grote bedrijven in de olie- en gassector zoals BP, Chevron en ExxonMobil.