Sluiting Siemens-kantoor in Hengelo zorgt voor banenverlies vanaf 2017

Het Duitse technologieconcern Siemens wil haar vestiging in de Nederlandse plaats Hengelo gaan sluiten. Op deze vestiging werken ongeveer zeshonderd personeelsleden van het technologiebedrijf. Een groot deel van deze personeelsleden zullen hun werk verliezen. Siemens sluit de vestiging als onderdeel van een grote reorganisatie van het bedrijf. Door deze reorganisatie worden vooral de energietak en de gas-tak van het bedrijf hard getroffen. Naar schatting zullen over de gehele wereld 6100 banen verdwijnen bij Siemens ten gevolge van de reorganisatie. Het bericht stond in eerste instantie in het dagblad Tubantia en werd ook benoemd door RTV-Oost. Later heeft een woordvoerder van het Duitse bedrijf de berichten bevestigt.

Opkomst hernieuwbare energie
Vrijdagochtend zal het personeel van het bedrijf meer informatie krijgen over de gevolgen van de sluiting. Dit gebeurd in een bijeenkomst die wordt gehouden in de Grolsch Veste. Op deze locatie zal een topman van de divisie doormiddel van een videoverbinding uitleg geven over de sluiting. In totaal bevat de energie- en gastak van Siemens 6.900 banen. Hiervan zullen 6.100 banen verdwijnen. Siemens geeft aan dat de reorganisatie noodzakelijk is omdat het bedrijf steeds minder opdrachten ontvangt. Dat is volgens het bedrijf een gevolg van de opkomst van hernieuwbare energie.

Energietransitie
Siemens is onder andere actief in de sector waar installaties voor het winnen van olie en gas worden gebouwd. Daarnaast houdt Siemens zich ook bezig met energiecentrales en het ontwikkelen en produceren van gasturbines. Door de opkomst van duurzame energie is er steeds minder vraag naar deze producten. De resultaten van Siemens worden daardoor in deze segmenten steeds slechter waardoor het bedrijf wel tot actie moet overgaan. Helaas verdwijnen daarbij veel banen. Siemens geeft echter in het bericht niet aan hoe het bedrijf zelf om zal gaan met de transitie naar duurzame energie. Deze transitie wordt ook wel energietransitie genoemd en krijgt steeds meer aandacht bij bedrijven en overheden.

Energietransitie is in feite het omschakelen van fossiele brandstoffen voor de energiewinning naar duurzame energiebronnen uit zonlicht, windkracht en waterkracht. De energietransitie krijgt steeds meer aandacht van overheden en bedrijven. Doormiddel van subsidies en andere voordelige financiële regelingen worden bedrijven, gemeenten en huishoudens gestimuleerd om steeds meer energie af te nemen uit hernieuwbare energiebronnen. Dat zorgt er voor dat de energietransitie aan de ene kant een groeimarkt is maar tevens ook het einde betekend van de conventionele vervuilende energiebronnen zoals aardolie, aardgas, steenkool en niet te vergeten bruinkool al wordt de laatste fossiele brandstof in Nederland nauwelijks of niet gebruikt.