De Nobelprijs voor de Scheikunde 2019 zal worden toegekend aan de ontwikkelaars van lithium-ionbatterijen, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino. Deze ontwikkelaars hebben naar de mening van het Nobelcomité voor een “revolutie in ons leven” gezorgd door de ontwikkeling van deze nieuwe oplaadbare batterijen.
Lithium-ionbatterijen zijn speciale batterijen die opgeladen kunnen worden. Deze batterijen worden breed toegepast. Zo worden Lithium-ionbatterijen in verschillende soorten elektronica geplaatst waaronder smartphones, tablets en laptops. Daarnaast worden Lithium-ionbatterijen ook toegepast in elektrische voertuigen gebruikt. Dat heeft voor een revolutie gezorgd in de wereld van mobiliteit en transport. Het Nobelcomité geeft aan dat de ontwikkeling van deze batterijen er voor heeft gezorgd dat er een wereld zonder fossiele brandstoffen mogelijk wordt gemaakt.
De eerste lithiumbatterij werd door M. Stanley Whittingham ontwikkeld aan het begin van de jaren zeventig. De wetenschaper Goodenough heeft de batterijen later krachtiger gemaakt. Daarnaast heeft Yoshino er voor gezorgd dat er geen pure lithium meer in de batterij verwerkt hoefde te worden. Deze ontwikkeling zorgde er voor dat de batterijen veiliger in gebruik werden. De 97-jarige Goodenough is de oudste Nobelprijswinnaar ooit.