Nederlanders verbruiken 26 miljard plastic voedselverpakkingen in 2019

In Nederland worden ieder jaar door consumenten miljarden plastic voedselverpakkingen verbruikt. In 2019 zou het totale verbruik aan plastic voedselverpakkingen uitkomen op 26 miljoen stuks. Dat betekent dat er per Nederlander gemiddeld vier plastic verpakkingen per dag worden weggegooid. Volgens het ING Economisch Bureau blijft in Nederland het gebruik van plastic verpakkingen toenemen. Dat kwam woensdag naar voren uit een onderzoek dat door dit bureau is gepubliceerd.

Het ING Economisch Bureau geeft aan dat het verbruiken van plastic onder andere te maken heeft met veranderende consumptiepatronen en verpakkingstrends. Ook demografische ontwikkelingen spelen een rol. Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe en de Nederlandse bevolking groeit ook. Deze ontwikkelingen zorgen voor een stijging in het verbruik van voedsel dat in plastic is verpakt. Bovendien zorgt de stijging in de welvaart er voor dat mensen meer duurdere gemaksproducten gaan kopen. Daarbij kun je denken aan voorgesneden fruit, groenten en maaltijden. Deze maaltijden zijn vaak in makkelijke verpakkingen te koop die veel plastic bevatten. Ook zijn er veel verpakkingen die kleine deelverpakkingen bevatten die eveneens van plastic zijn gemaakt.

De voedingssector zou wel een bedrage kunnen leveren aan het beperken van de hoeveelheid plastic verpakkingen. Zo zou deze sector er voor kunnen kiezen om producten niet meer per stuk te verpakken en hergebruik van plastic te stimuleren door verpakkingen bijvoorbeeld recyclebaarder te maken. Ook de hoeveelheid plastic die wordt gebruikt als verpakking zou per product moeten worden verminderd.