Nederlandse industrie gegroeid in april 2016

In Nederland is de activiteit in de industrie is in de maand april opnieuw gegroeid. Het groeitempo ligt echter wel minder hoog dan het tempo waarmee de activiteiten in de Nederlandse industrie zijn gegroeid in de maand maart van 2016. De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) heeft maandag 2 mei 2016 de groeicijfers bekend gemaakt over de activiteiten in de industrie.

De activiteiten worden doormiddel van graadmeter geïllustreerd. Een indexcijfer van 50 is het kantelpunt. Als het indexcijfer boven de 50 is spreekt men van een groei of toename in de activiteiten.  Als het cijfer onder de 50 zakt is er sprake van een afname. In maart stond het indexcijfer op 53,6 in de maand april daalde dit cijfer naar 52,6. Ondanks deze daling blijft de zogeheten inkoopmanagersindex  boven de stand van 50. Daardoor is er nog steeds sprake van een groei in de activiteiten.

In april hebben fabrikanten in Nederland minder orders ontvangen dan in de maand daarvoor.  De bestellingen uit het buitenland beleven echter op niveau. Het gaat ook goed met de werkgelegenheid in de industrie.  In de maand april van2016 nam de werkgelegenheid in deze sector opnieuw toe. Daardoor was april 2016 al de veertiende achtereenvolgende maand op rij waarin er een toename was in de werkgelegenheid. De inkoopprijzen en verkoopprijzen zakten wel wat naar beneden.