Chinese industrie stabiliseert zich in 2016

Het gaat beter met de Chinese industrie. De drijvigheid in de industrie van China  is aan het stabiliseren. Dit blijkt uit de officiële inkoopmanagersindex van de Chinese overheid. Deze index heeft over de maand april voor de tweede maand op rij een groei laten zien. De cijfers werden zondag 1 mei 2016 bekend gemaakt. De economische graadmeter had eerder aangegeven dat er nog meer dan een half jaar sprake zou zijn van een aanhoudende krimp.

Over de maand april had de Chinese inkoopmanagersindex een stand van 50,1 gepubliceerd. In de maand maart steeg dit indexcijfer naar 50,2. Als het indexcijfer hoger is dan 50 dan is er sprake van een groei groei van de Chinese bedrijvigheid. Een indexcijfer onder de 50 punten maakt duidelijk dat de Chinese bedrijvigheid aan het krimpen is. Economen hebben verschillende prognoses gegeven over de economische vooruitzichten. Gemiddeld hebben de economen een groeicijfer gegeven van 50,3.

De bedrijven in de Chinese industrie profiteren van stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. Door deze maatregelen trekt de binnenlandse vraag in China naar Chinese producten aan.

Reactie van Technisch Werken

De Chinese economie groeide minder snel dan verwacht ook de bedrijvigheid neemt minder hard toe. Toch is er sprake van een groei. Daarvoor moest de Chinese overheid echter wel ingrijpen.  Veel Chinese bedrijven zijn echter nog afhankelijk van de steun van de Chinese overheid. Daardoor worden deze bedrijven in stand gehouden en kunnen ze verhoudingsgewijs goedkoop produceren. Andere landen in de wereld vinden dit maar niets. Ze kunnen nauwelijks de concurrentiestrijd met China winnen op het gebied van prijs. Daarom zijn veel landen extra streng op de import van Chinese producten.  Die moeten vaak aan extra strenge eisen voldoen.