Goudprijs maandag 2 mei 2016 op recordniveau

De prijs of waarde van goud wordt uitgedrukt in een goudprijs. De goudprijs is geen vast bedrag en is onderhevig aan de vraag naar goud en het aanbod van goud op de wereldmarkt. Er zijn echter nog meer invloeden die de goudprijs omhoog of omlaag kunnen brengen. De ontwikkelingen in de economie zijn daar een voorbeeld van. De goudprijs is in veel gevallen stabieler dan de waarde van bepaalde valuta.  Daarom wordt goud door een grote groep beleggers gezien als een waardevaste investering.  Geen wonder dat men vroeger de gouden standaard had als een soort onderpand voor geld dat gedrukt of geslagen werd van materiaal met een minder hoge waarde.

Op maandagochtend 2 mei is de goudprijs opgelopen. Het prijsniveau van goud kwam op het hoogste niveau sinds begin 2015. De reden voor de stijging van de goudprijs ligt in de zwakke economische groei. De tegenvallende groei van de economie zorgt er voor dat beleggers liever investeren in een behoorlijk waardevast materiaal.  Goud is een waardevast edelmetaal en is al maanden erg in trek bij beleggers. De prijs van goud klimt al een tijdje omhoog. Op maandagochtend kwam de prijs van goud op 1.300,88 dollar per troy ounce, dit is 31,1 gram.

Doir dit prijsniveau werd de grens van 1.300 dollar voor het eerst overtroffen sinds eind januari 2015. Aan het begin van 2016 stond de goudprijs nog op ongeveer 1.060 dollar per troy ounce. De valutahandel heeft hier ook mee te maken. De dollar daalt in waarde ten opzochte van bijvoorbeeld de euro. De daling van de dollar in Amerika heeft te maken met het vooruitzicht dat de rente in de VS slechs beperkt zal worden verhoogd. Eerder liet de Federal Reserve opnieuw weten dat het rentebeleid niet zal worden gewijzigd op een manier dat de rente omhoog zal gaan. Dit heeft onder andere te maken de zwakke economische groei in Amerika.

Reactie van Technisch Werken

Goud is van oudsher al een waardevast edelmetaal geweest.  Het metaal is voor de economie altijd het meest toonaangevende edelmetaalgeweest en op de tweede plaats zilver. Goud is echter nog corrosievaster en staat in het periodiek systeem de elementen ook hoger in rang dan zilver. Veel banken hanteren nog een grote voorraad goud. Daarmee kan tegenwoordig een deel van het uitgebrachte geld gedekt worden. Meer dan een eeuw gelden kon men met de gouden standaard het volledige uitgebrachte geld dekken maar de gouden standaard is er niet meer in die vorm. Veel geld wordt dus niet gedekt door goud. Goud is wel stabiel in waarde. Stabieler dan de dollar op dit moment.  Daarom wisselen bijvoorbeeld Amerikaanse beleggers liever hun dollars in voor goud.