Nederlandse economie krimp in 2020 met 6,75 procent aldus EU

De Europese Unie verwacht een krimp van bijna 7 procent voor de Nederlandse economie. Het exacte percentage dat door de EU wordt genoemd is 6,75 procent. Het bericht werd dinsdag 7 juli 2020 bekend gemaakt in de economische vooruitblik van de EU. Volgens Europa heeft Nederland vooral in het tweede kwartaal veel last gehad van de coronacrisis en de maatregelen die daaruit voortvloeiden. In dat kwartaal wordt een krimpcijfer verwacht van 11,5 van het bbp.

Eurozone

Ook voor de Europese economie had Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni geen goed bericht. In 2020 zal de economie in de gehele Eurozone krimpen met 8,7 procent. In de gehele EU is het krimpcijfer op 8,3 procent vastgesteld. Daar zitten dus ook Europese landen bij die niet met de Euro betalen. De vooruitzichten over 2020 zijn verslechterd ten opzichte van eerdere voorspellingen die zijn gedaan door de EU. In een eerdere voorspelling ging de EU nog uit een krimp van 7,7 procent voor de eurozone en 7,3 procent voor de gehele EU.

Coronamaatregelen

De reden van de tegenvallende cijfers is dat de coronamaatregelen langer worden gehandhaafd. Doordat de coronamaatregelen minder snel worden opgeheven wordt de impact van de maatregelen op de economie groter. Er komen nog steeds berichten binnen over een tweede golf van besmettingen en dat zorgt er voor dat veel bedrijven en overheden bezorgd zijn.