Nederlandse economie in 2012 groei of krimp

Volgens de Europese Commissie zal de economie van Nederland in 2012 behoorlijk krimpen. Dit blijkt uit de groeiprognoses die de Europese Commissie donderdag 23 februari bekend heeft gemaakt. De verwachting van het bestuur van de Europese Unie is dat de economie van Nederland zal dalen met 0,9 procent. Het Centraal Planbureau schatte de krimp van de Nederlandse economie eind vorig jaar op 0,5 procent.

Volgens deze inschattingen doet Nederland het in 2012 ten opzichte van andere Europese landen slecht. Griekenland zal naar verwachting een teruggang van 4,4 procent hebben. Portugal zal naar verwachting een teruggang van 3,3 procent hebben. Daarnaast is de verwachting dat Italië min 1,3 procent gaat draaien en Spanje min 1 procent. De 17 landen van de Eurozone zullen totaal een ongeveer een krimp van 0,3 procent krijgen volgens de inschatting van 2012. De Europese Commissie is de laatste tijd steeds minder positief geworden over de economie van de EU. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van een half procent.

Het is jammer dat in het nieuws niet duidelijk naar voren komt waarom de Nederlandse economie in 2012 bijna net zoveel gaat krimpen als de Spaanse economie. Nederland heeft over het algemeen de zaken goed voor elkaar. De belastingdienst heeft een goede controle op de inkomsten en uitgaven van de Nederlandse burgers en bedrijven. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid verhoudingsgewijs minder schuld dan de Zuid-Europese landen. Desondanks wordt toch een krimp verwacht. Ik denk dat het wel zal meevallen. Voornamelijk de woningmarkt en alles wat daaraan verbonden is zorgt er voor dat de economie niet goed op gang komt. Wanneer de overheid deze markt effectief nieuw leven in kan blazen kan Nederland in 2012 eerder op een groei rekenen dan op een krimp.